КАНОН   ПОКАЯННЫЙ   КО   ГОСПОДУ (2022)

КАНОН ПОКАЯННЫЙ КО ГОСПОДУ НАШЕМУ ИИСУСУ ХРИСТУ

Глас 6

(поем его без ирмосов)

Песнь 1

Ирмос: Помощник и Покровитель:

Припев. Помилуй мя, Боже, помилуй мя.

Избавителю мой, Иисусе, якоже избавил еси от многих прегрешений блудницу, иногда покаявшуюся сокрушенно, молюся Тебе, и мене очисти от безчисленных зол моих, яко Милостив.

Помилуй мя, Боже, помилуй мя.

Плавая в суетном помышлении жития, по лютой сей пучине, во истопления впадох многая, от нихже избавив, спаси, Иисусе, мя.

Слава: Разреши мя, Слове, от соуз безчисленных моих зол, да свободне шествую в покаянии праведныя стези Твоя, в божественное наставляющия покоище вечных радостей.

И ныне: Покаяния ми, Дево, покажи пути, и на отводящия мя от греха возврати стези: да Тя пою Многопетую Божию Родительницу.

Песнь 3

Ирмос: Утверди, Господи:

Помилуй мя, Боже, помилуй мя.

Милостивным Твоим оком призри на мя, егда пред Тобою предстану на суд, едине Благопременителю Господи.

Помилуй мя, Боже, помилуй мя.

Воздыхающа мя приими, якоже мытаря, из глубины душевныя, и покаяние ми даруй, Спасе, греха всякаго мя избавляющее.

Слава: Скверны злобныя омыв моего сердца, и явитися мне непорочну пред Тобою в день страшный сподоби, Христе мой, яко Преблагий.

И ныне: Низпадшим исправление, Богородице, падшаго мя воздвигни из рова зол многих: и утверди, Владычице, на камени заповедей Божиих.

Катавасия: Избави от бед рабов Твоих, Милостиве, яко мы усердно к Тебе прибегаем, к Милостивому Избавителю всех Владыце Господу Иисусу.

Ектения:

Помилуй нас, Боже:

Господи, помилуй (трижды).

Достойная казнем сотворихом, и праведный суд Твой постиже нас, Господи: но пощади, пощади людей согрешивших, и отврати гнев Твой праведно на нас движимый, в покаянии к Тебе припадаем, и смиренно молим Тя, услыши и помилуй.

Господи, помилуй (трижды).

Да не потопит нас, Господи, буря водная, и да не растлиши землю, и да не умориши нас людей Твоих: но яко Благ устави водное стремление, и мерному онаго течению с благорастворением воздушным быти яко силен повели, к Тебе богатому в милости и безмерному в щедротах, сердцем сокрушенным молимся, услыши и помилуй.

Возглас: Яко милостив:

Песнь 4

Ирмос: Услыша пророк:

Помилуй мя, Боже, помилуй мя.

Токи слез даждь ми, изсушающия страстей моих источники, и греха всякаго нечистоту омывающие, Щедре Многомилостиве, и угашающия огня геенскаго вечный пламень неугасимый.

Помилуй мя, Боже, помилуй мя.

Непрестанно умножаю струпы души моея сластолюбием, и пребываю неисцелен, в чувство сам прийти не хотя, кто буду, и что сотворю? Христе Щедрый, исцелив спаси мя.

Слава: Прельсти мя вкушением греховным враг льстец и от Тебе, Блаже, далече удали, и зубам своим снедь содела мя: Едине Спасе, потщися изъяти мя.

И ныне: Всепетая Владычице, велегласно воспевающаго Ти исполни всякия радости мою мысль, подающи ми плач утешный, и покаяния сладость, и разум спасения.

Песнь 5

Ирмос: От нощи утренююща:

Помилуй мя, Боже, помилуй мя.

Се талант Твой сокрывый, Христе, ленивый paб Tвой аз есмь и упражняющийся в лукавых деяниях страстей, темже не посли мене во огнь.

Помилуй мя, Боже, помилуй мя.

Твой сын быв благодатию, Благоутробне Христе, поработихся врагу, и от Тебе удалихся жив блудно; темже обратив мя спаси.

Слава: Очистивый блудницу и прокаженных Твоим повелением, Содетелю всяческих, от сквернаго греха смиренную душу мою очисти, и одеждами блистающими красну соделай, Владыко, молюся.

И ныне: Врата непроходимая, отверзи ми врата, молюся, покаяния истиннаго: и покажи ми стезю покаяния, Чистая, всех Наставнице.

Песнь 6

Ирмос: Возопих всем сердцем:

Помилуй мя, Боже, помилуй мя.

Не покажи мене бесом радование в день страшный, Христе Иисусе, да не услышу тогда гласа, отсылающего во огнь геенский.

Помилуй мя, Боже, помилуй мя.

Погрузи мя во глубине прегрешений, праведных враг: но к щедрот Твоих притекаю пучине, Иисусе, к пристанищу жизни ныне направи мя.

Слава: Яко мытарь воздыхаю, якоже блудница слезю, яко Петр вопию, многими погружаемь прегрешениями Христе: помощи ми руку даждь, и спаси мя.

И ныне: Святая Богородице, Иже Святое Слово рождшая плотию, Единаго освящающего всех святых, освяти мой ум в лукавых делах присно пребывающий.

Катавасия: Избави от бед рабов Твоих, Милостиве, яко мы усердно к Тебе прибегаем, к Милостивому Избавителю всех Владыце Господу Иисусу.

Ектения малая.

Возглас: Ты бо еси Царь мира:

Прокимен, глас 5: Господи, да не яростию Твоею обличиши мене, ни гневом Твоим накажеши мене.

Стих: Не отврати лица Твоего от отрока Твоего.

Премудрость.

Апостол ко Евреем, зач. 331 от полу (12, 6–13).

Братие, егоже любит Господь, наказует: биет же всякаго сына, егоже приемлет. Аще наказание терпите, якоже сыновом обретается вам Бог. Который бо есть сын, егоже не наказует отец? Аще же без наказания есте, емуже причастницы быша вси, убо прелюбодейчищи есте, а не сынове. К сим, плоти нашей отца имехом наказателя, и срамляхомся: не много ли паче повинемся Отцу духовом, и живи будем? Они бо в мало дней, якоже годе им бе, наказоваху нас, а Сей на пользу, да причастимся святыни Его. Всякое бо наказание в настоящее время не мнится радость быти, но печаль: последи же плод мирен наученым тем воздает правды. Темже ослабленныя руки, и ослабленная колена исправите. И стези правы сотворите ногами вашими: да не хромое совратится, но паче да исцелеет.

Евангелие от Матфея, зач. 27 (8, 23–27).

Во время оно, влезшу Иисусу в корабль, по Нем идоша ученицы Его. И се трус велик бысть в мори, якоже кораблю покрыватися волнами: Той же спаше. И пришедше ученицы Его, возбудиша Его, глаголюще: Господи, спаси ны, погибаем. И глагола им: что страшливи есте маловери? Тогда востав, запрети ветром и морю: и бысть тишина велия. Человецы же чудишася, глаголюще: кто есть Сей, яко и ветри и море послушают Его?

Песнь 7

Ирмос: Согрешихом, беззаконовахом:

Помилуй мя, Боже, помилуй мя.

Взираю на милость Твою безмерную, безмерно согрешивый, вем Твое милосердие, вем долготерпение в незлобие: покаяния ми даруй плоды щедрый Христе, и спаси мя.

Помилуй мя, Боже, помилуй мя.

Уврачуй, Щедре, сердца моего неисцельныя страсти, даруй отпущение долгов моих, тяжкое бремя облегчи: да во умилении Тя славлю присно отцев Бога.

Слава: В беззакониях зачат и родихся окаянный, и согреших паче всех человек: но обращения ми подаждь время исправляющее мя.

И ныне: Емуже предстоят с трепетом небеснии чини, Того родила еси, Чистая, примирившагося человекам, но благости Егоже прилежно моли ущедрити рабы Твоя.

Песнь 8

Ирмос: Егоже воинства:

Помилуй мя, Боже, помилуй мя.

Взираю на великое богатство щедрот Твоих, Христе, и якоже Давид, согрешив паче онаго, зову со онем: едине Милостиве, помилуй мя вскоре.

Помилуй мя, Боже, помилуй мя.

Конец благий подати мне молюся, и положити же предел лукавым деянием: аще же аз не усердствую, ожесточенное имея сердце: Сам обрати мя, Божий Слове.

Слава: Руце всякими осквернила еси злодеяньми душе моя; и како оныя воздеваеши на высоту беседующи Богу; нозе блазненне сотворила еси, на дела ходящи студная: како не обращаешися ходити покаянием в пути спасительныя.

И ныне: Волнуема мя бурею греховною, вопию Ти Владычице Чистая, Твоим ходатайством направи мя ко спасительному покаянию и ко всеутишному пристанищу, яко да увижу свет спасения, омрачаемый присно нечестию.

Егоже Воинства Небесная славят и трепещут Херувими и Серафими, всяко дыхание и тварь пойте, благословите и превозносите во вся веки.

Песнь 9

Ирмос: Безсеменнаго зачатия рождество несказанное, Матере безмужныя нетленен Плод: Божие во рождение обновляет естества. Тем же Тя вси роди, яко Богоневестную Матерь, православно величаем.

Помилуй мя, Боже, помилуй мя.

Иисусе Человеколюбче, едине немощь нашу ведый, в сию бо облеклся еси милосердия ради, хотя сию подкрепити: темже утверди нас на пути спасения и скверны лукавыя, и гноения зол моих очисти, и спаси мя.

Помилуй мя, Боже, помилуй мя.

Яко блудница, слезы вместо дел приношу Тебе, Человеколюбче: яко мытарь, стеня покаянием взываю Ти: якоже хананея, со смирением вопию: и якоже Петр покаявшийся, прощения умоляю.

Слава: Да и аз спасаемь благодарственно Тебе, Христе, величаю, призри на мя, многи раны от душевреднаго врага на плечи приемшаго, и исцели яко в разбойники впадшаго, вино на них и елей возливая Твоего, Спаса, милосердия.

И ныне: Просветительными молениями, Всенепорочная, к рожденному от Тебе Сыну Божию, верою поющих Тя просвети: и тьмы нас кромешния, и от вечныя муки изми, Твоим предстательством.

Лик: Достойно есть:

Чтец: Трисвятое. Отче наш:

И по возгласе, тропарь Богородице:

Заступнице усердная, Мати Господа Вышняго, за всех молиши Сына Твоего Христа Бога нашего, и всем твориши спастися, в державный Твой покров прибегающим: всех нас заступи, о Госпоже Царице и Владычице! иже в напастех и в скорбех, и в болезнех обремененных грехи многими, предстоящих и молящихся Тебе умиленною душею, и сокрушенным сердцем, пред пречистым Твоим образом со слезами, и непостыдну надежду имущих на Тя, избавления всех зол, всем полезная даруй, и вся спаси, Богородице Дево: Ты бо еси Божественный покров рабом Твоим.

Ектения:

Помилуй нас, Боже:

Еще молимся, о еже сохранитися царствующему граду сему, и всякому граду и стране, от глада, губительства, земли трясения, потопа, огня, меча, нашествия иноплеменников и междоусобныя брани: о еже милостиву и благоуветливу быти благому и человеколюбивому Богу нашему, отвратити всякий гнев на ны движимый и избавити ны от належащаго и праведнаго Своего прещения, и помиловати ны.

Еще молимся, и о еже услышати:

Возглас: Услыши ны, Боже:

Диакон: Вонмем, и во умилении сердца, колена душ и телес наших преклоньше, Господу помолимся.

Предстоятель преклонь колена, со всяким вниманием и умилением сердца, глаголет молитву сию велегласно:

Молитва

Господи, Едине в милости богатый, и множеством благости приклоняяйся к молением нас грешных и недостойных раб Твоих: все нам на полезную строяй, и премудрым Твоим Промыслом житие наше исправляяй, и всяким образом спасения нашего желаяй, естеством Долготерпелив сый и Многомилостив, наказуяй, и паки милуяй, и наказание во благо нам обращаяй; не во еже погубити создание рук Твоих, но паче еже к начальной доброте паки привести, и всеми образы смотряяй, еже паки спасти, и падшее от падежа возстановити. Сам Владыко Вседержителю, призри на нас, и вонми молением нас грешных: аще бо множество беззаконий наших недерзновенными нас сотвори, и не смеем отнюдь просити прощения о прегрешениях; но ведущее Твое человеколюбие, благосердие, многую милость, долготерпение, беззлобие, и премногую благость, дерзающе на множество сих и на богатство благости Твоея, воздеем руце и прилежно вопием Ти: согрешихом беззаконновахом, нечиствовахом, забывахом заповеди Твоя, и в след мысли нашея лукавыя ходихом, и яко недостойно званию и Евангелию Христа Твоего жительствовахом, и святым Его страстям и от нас истощанию не последовахом, яко быхом поношение имене христианскому и Церкви, вси вкупе уклонихомся, непотребни быхом, несть творяй благостыню, суд и правду, несть до единаго. Темже затворихом щедроты Твоя, и человеколюбие Твое, и милости Бога нашего, злобы ради нашея и лукавства начинаний. Ты Благ еси, но мы люте беззаконновахом; Ты Долготерпелив, но мы нераскаянни пребыхом; вемы же Твою благость, аще и неразумиви есмы: ныне исповедуем, яко мало, о нихже согрешихом, биени быхом, яко Ты страшен еси, и кто противостанет Тебе, трепет приимут от Тебе горы, и вeличeствy мышцы Твоея кто противоречет; аще заключиши небо, кто отверзет; и аще отверзеши хляби Твоя, кто отвратит; легко есть пред очима Твоими оскудити и обогатити, оживити и умертвити, поразити и исцелити: но мы всякия казни достойни сотворихомся: мы согрешихом, Tы же праведно разгневался еси. Но престани, Господи, от гнева, ослаби Господи, умилостивися Господи, и не предаждь нас до конца беззаконий ради наших; милость бо Твоя неизреченна, и человеколюбие Твое непобедимо, и богатство благости Твоея неистощимо и неоскудеваемо: на няже и дерзающе, молимся и умилостивляем Тя, преклоняющи колена сердец наших; укроти ярость Твою праведную, и даждь алчущим пищу, нагим одеяние, сиротам пристанище, страждущим здравие, немощствующим крепость, всяк недуг, и всякую язву, и всяку нужду и скорбь отжени от людей Твоих: всех же от напасти свободи, соблюдаяй безнаветны по бывшей скорби, и сохраняяй вседержительною Твоей рукою всегда неприкосновенны от лютаго озлобления и губительнаго сокрушения. Аще же обратимся на беззакония, Ты Сам направи от лукавыя совести всех нас к покаянию, и даждь во всяком благодеянии благоугодити Тебе: молитвами неискусомужно Тебе рождшия, Пречистыя Богоматере Приснодевы Марии, предстательствы святых и хранителей наших Ангелов. Яко Ты еси милости Источник, и благости неизследимая Пучина, и Тебе славу возсылаем, со Безначальным Твоим Отцем и с Пресвятым и Благим и Животворящим Твоим Духом, ныне и присно и во веки веков. Аминь.

Диакон: Премудрость.

И отпуст со крестом.

КАНОН ПОКАЯННЫЙ КО ГОСПОДУ (1)

Top Articles

Latest Posts

Article information

Author: Kelle Weber

Last Updated: 10/24/2022

Views: 6021

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kelle Weber

Birthday: 2000-08-05

Address: 6796 Juan Square, Markfort, MN 58988

Phone: +8215934114615

Job: Hospitality Director

Hobby: tabletop games, Foreign language learning, Leather crafting, Horseback riding, Swimming, Knapping, Handball

Introduction: My name is Kelle Weber, I am a magnificent, enchanting, fair, joyous, light, determined, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.